Donem resposta als reptes del món actual
Nou de Valldaura 19-21 - 08241 Manresa
93 872 84 00
El nostre ambiciós projecte continua amb l’objectiu final de crear una illa climàtica
Portem ja dos cursos escolars amb el projecte transversal dels ODS amb l’objectiu final de poder convertir el pati de l’escola en una illa climàtica i contribuir, d’aquesta manera, en l’assoliment d’alguns dels disset objectius que es va proposar l’ONU cara el 2030.
Un projecte de tanta envergadura era impossible realitzar-lo en un sol curs escolar, així que vam decidir seqüenciar-lo de tal manera que arribats el 2030 el nostre desideratum es convertís en una realitat que pugui arribar a beneficiar el nostre entorn més immediat: el barri i la nostra ciutat.
L´inici del Projecte : prenent forma
Durant el curs 2021-2022 els alumnes van elaborar tot un conjunt d’activitats que els va permetre endinsar-se en el contingut i la problemàtica que planteja els ODS. L’objectiu era arribar a fer conscients l’alumnat que també ells poden ser interventors del canvi. Van estudiar l’entorn i les conseqüències de les seves actuacions per entendre que han de protegir el planeta i actuar de manera sostenible per no hipotecar el desenvolupament de les futures generacions. El recull de projectes de totes les etapes de l’escola va quedar plasmat en una exposició oberta a la ciutat, el 16 de juny del 2022, que van dur a terme a la Casa Lluvià, en ple cor de la ciutat, obert a tothom i on els alumnes van ser els protagonistes.
Identificació de la necessitat de reconvertir el pati
El curs passat, 2022-2023, es va decidir continuar aprenent en aquesta direcció i centrar-se en allò que podien millorar del nostre entorn més proper. Per aquest motiu es va plantejar la necessitat d’identificar el marc d’actuació així com el mode: el Projecte mare seria establir una Cooperativa en el marc del Bé Comú per elaborar accions que els portessin a canviar el seu pati de l’escola i convertir-lo en un Refugi Climàtic obert al barri.
Van estar treballant de la mà del Col·legi d’ Arquitectes de Catalunya (COAC) amb l’arquitecte Sergi Burgada, per establir les necessitats de la seva comunitat en aquest espai i van elaborar diverses propostes de com podia ser aquest futur pati de l’escola, “el seu Refugi Climàtic“. 3
Dels d’altres àmbits de l’escola es van realitzar activitats cooperatives a l’objectiu de recaptar beneficis per a la consecució de l’objectiu final.
El projecte queda definit: reconstrucció i reconversió del pati en una illa climàtica
Actualment Sergi Burgada està elaborant, a partir dels esbossos originals fets pels alumnes , un projecte definit per desenvolupar a la pràctica “el Refugi Climàtic” i poder fer del pati de l’escola un espai referent més enllà de l’àmbit escolar.
Per tal de donar a conèixer els projecte estem preparant un conjunt d’activitats i tallers que presentarem en diferents espais de la ciutat cap a finals de febrer, comptem amb el suport de l’ Ajuntament de Manresa i de les entitats del barri. Volem mostrar el treball realitzat fins ara a la ciutadania i a totes les famílies que encara no el coneixen.
Volem que aquest esdeveniment sigui entès com a la inauguració de la tercera fase del projecte i alhora com a una acció reïvindicativa a tres bandes: una, la de la necessitat de tornar a les arrels: dues, la de recuperar la connexió i reconciliar-nos amb la Mare Terra; i tres, la de prendre consciència de la necessitat del canvi amb accions significatives i compromeses amb el medi ambient.
En el proper butlletí informatiu us donarem més detalls de l’esdeveniment.
La premsa comarcal també n’ha fet ressò. Feu clic al botó per accedir a la notícia del diari Regió 7.
25 escoles a Catalunya amb un projecte transformador, compromès i il·lusionant: #avuixdemà
© 2021 Escoles FEDAC | Tots els drets reservats - Avís legal - Política de privadesa - Política de cookies - Design by Creaescola