Nou de Valldaura 19-21 - 08241 Manresa

93 872 84 00

IogART:  Ioga, Art i Emocions

IogART:  Ioga, Art i Emocions

Introducció

Moviment, consciència corporal, centrament, emocions, expressivitat, art… Amb IogART, un dels projectes +ART de l’escola FEDAC Manresa, els alumnes tenen l’oportunitat de treballar, reconèixer les emocions i expressar-les mitjançant l’expressió artística. Un projecte que pretén incidir sobre diferents intel·ligències per tal de fomentar el creixement més integral de la persona.

Què ha inspirat el projecte?

A l’escola vivim el reflex de la societat actual, una gran diversitat cultural i econòmica, famílies desestructurades, crisi climàtica, relacional… alumnes amb vivències extremes que suposen motxilles massa carregades en una edat complicada. L’adolescència és un moment complex en que les emocions afloren, sovint de manera incontrolada. La immaduresa de la persona en aquest moment fa que la gestió de les mateixes sigui difícil, sovint es retenen, però quan esclaten ho fan de manera explosiva.

Aquest projecte sorgeix de la necessitat de fer un treball emocional amb els i les nostres adolescents. Es pretén aconseguir el reconeixement de les emocions i sentiments que sovint bloquegen els nostres alumnes i els costa expressar o verbalitzar, atès que l’autoconeixement i el reconeixement d’aquests és bàsic per poder tenir una bona salut, tant física com mental. 

El projecte IogArt pretén incidir en la gestió emocional de l’alumnat prenent com a base el Ioga: disciplina que prové de la cultura oriental, que defineix l’ésser humà des d’un punt de vista molt més holístic i fa una proposta de treball per assolir la realització de la persona. I si la base del treball de les emocions és el ioga, la forma o mitjà d’expressar-les serà l’art, qualsevol expressió artística serà vàlida, de vegades amb tècniques pautades, altres amb tècnica lliure  a partir de materials proposats, i altres, el treball serà absolutament lliure.

L’art que obtindrem serà visceral, sense control mental, fruit de l’alliberament de les emocions que s’hagin mobilitzat a través del treball del ioga.

Per a qui és el projecte?

IogART es treballa amb amb els nois i noies de 2n d’ESO. S’ofereix a l’alumnat com a una optativa d’aquest curs i combina les àrees d’expressió artística, la cinestèsia i el control corporal amb el treball de creixement en la interioritat.

Temporització

El projecte és quadrimestral i s’ofereix per a un primer grup d’alumnes de setembre a gener i per a un segon grup de gener a juny.  D’aquesta manera es pot arribar a més alumnes, donat que el grup que fa la pràctica no pot ser massa nombrós. 

Cada quadrimestre tindrà entre 15 i 17 sessions, que seran setmanals i de dues hores consecutives.

Com hem fet el projecte? Passos a seguir.

El projecte vol desenvolupar l’autoconeixement de la persona, per tant el treball serà individual, cercant la interioritat, el centrament i el treball personal.

Espais: normalment hi ha 2 espais diferenciats: espai de treball físic (Sala Emmaús o espai preparat per al treball de ioga) i l’espai de treball artístic (sala d’artic).

Quadern de seguiment: és molt important per al treball i la presa de consciència de les emocions i del canvi que es produeix, així com una evidència de l’evolució al llarg de les sessions. Cada alumne/a es fa el seu i el personalitza durant la primera sessió, i hi farà anotacions en cada una de les que vinguin.

Estructura de les sessions: és força pautada i regular i (exceptuant algunes sessions) es distribuirà de la següent manera:

Primer: Sala emmaús o espai de treball físic:

  1. A continuació exercicis destinats a buidar (en funció de com arribi el grup d’alumnes).
  2. Moment inicial de centrament (2-5 min).
  3. Exercicis de ioga bàsic (per al centrament i algun per a fer sortir alguna emoció), normalment es prioritzen exercicis d’obertura de pit i diafragma.
  4. Relaxació i anotació de sensacions i emocions en aquest moment.
  5. Adonar-se i fer consciència del canvi si n’hi ha hagut

    En la part física, cal tenir en compte que les emocions s’han de moure i han de ser l’expressió. Primer cal mobilitzar emocions, llavors es poden treballar postures de ioga que incideixin en l’expressió o que ajudin a sentir certes emocions.

    Segon: Trasllat a la Sala d’Art.

    1. Inici de les tasques d’expressivitat. Aquí s’especifica a cada sessió quin material es facilita perquè els alumnes puguin crear obres a partir de les seves emocions o sensacions. 
    2. De vegades s’acota i es disposa de material controlat, altres es deixa molt material i es deixa fer amb total llibertat. Fins i tot  els/les alumnes poden aportar el seu propi material. 
    3. En les sessions normalment es crearan obres breus i amb inici i final ràpid, rarament es deixa per una sessió següent una tasca iniciada, ja que l’estat emocional canvia.

      Evolució del treball: malgrat l’estructura de les sessions és bastant regular, hi ha una evolució tant en el treball  físic, com en l’expressiu. Es tracta d’una treball nou per la majoria, per tant l’inici serà lent i bàsicament introductori. S’inicia amb alguns exercicis destinats a l’autoconeixement i visió personal. Cal tenir en compte que les emocions s’han de moure, així doncs, primer cal mobilitzar emocions, llavors es poden treballar postures de ioga que incideixin en l’expressió o que ajudin a sentir certes emocions.

      Es segueix amb exercicis per donar colors a les emocions i veure la psicologia dels colors, la incidència cultural  i la relació amb els centres energètics del cos. 

      També es treballen formes per expressar exageradament les emocions que sent cadascú, però això és en una fase més avançada, ja que s’ha d’haver desenvolupat la confiança en el grup. Així es mou l’emoció. Si no es mobilitza, no es pot treure.

      En una fase avançada també es fa un anàlisi de les obres de diferents artistes que es poden agafar com a clar exemple d’expressivitat emocional, l’alumnat pot comprovar com l’emoció influeix i domina les obres de molts artistes reconeguts.

      Recursos

      Com hem comentat a dalt, IogART és un projecte artístic-cinestèsic en el qual es destinen dues hores setmanals. 

      Al llarg del projecte, hi ha 14 sessions perfectament pautades i temporalitzades  que es desenvolupen segons l’estil esmentat, i al final, en les 2 últimes sessions, es fa un recull de totes les obres artístiques generades, que en algun cas han donat lloc a una exposició física i altres una mostra virtual així com també la valoració del projecte.

      Es treballa a partir d’un classroom on cada setmana es publica la sessió perfectament pautada i els materials necessaris per desenvolupar-les. També serveix per entregar tasques d’anàlisi i les imatges de les obres expressives realitzades, o fer la valoració final donant resposta al formulari de valoració.

      Materials

      Pel treball de ioga: cal vestir amb roba còmode, estora de ioga per a cada alumne/a,  altaveu per posar música de relaxació, encens o difusor d’olis essencials per ambientar l’espai i espelma.

      Pel treball d’expressió: papers base de dibuix de diferents tipus (canson, aquarel·la,…) diferents materials de dibuix: ceres, guixos, cretes, carbonets, grafits, aquarel·la o guasch, pinzells, draps, gots, plats o paletes de pintura i altaveu i ordinador per posar música de fons.

      CreaEscola Quality Certificate for Education Website