Nou de Valldaura 19-21 - 08241 Manresa

93 872 84 00

Projecte Erasmus+: mobilitat dels estudiants del BatPRO per treballar la sostenibilitat i l’art a Portugal

Projecte Erasmus+: mobilitat dels estudiants del BatPRO per treballar la sostenibilitat i l’art a Portugal

Un grup d’alumnes del BatPRO han viatjat a Portugal per treballar l’art en la sostenibilitat dins el projecte Erasmus plus Creativity and Sustainability” que van iniciar el curs passat. 

Un projecte que combina les arts amb la sostenibilitat

El projecte pretén abordar la sostenibilitat des de la perspectiva de la creativitat i les arts. El propòsit és explorar diferents maneres creatives de conscienciar a la població i l’alumnat sobre la importància de la sostenibilitat avui i en el futur.

En aquesta mobilitat en concret s’ha col·laborat amb l’escola EPROMAT de Matosinhos (Portugal) per posar el focus del projecte en la sostenibilitat ambiental. Durant una setmana, els alumnes han participat en diversos tallers on la creativitat i les arts han estat la base per treballar els reptes als quals s’enfronten les nostres societats actualment. 

Del 14 al 20 de gener, 10 estudiants de 1r i 2n de Batxillerat del BatPRO han viatjat fins a Matosinhos, una ciutat costanera situada al nord de Porto, per treballar la sostenibilitat i l’art.

Durant cinc dies han assistit a l’escola d’allà per compartir amb alumnes portuguesos un munt d’activitats i tallers centrats en la cura del planeta. Han après tècniques d’impressió sostenible amb flors, han cuinat receptes amb restes de menjar per evitar el malbaratament d’aquest, han assistit a classes de ball per promoure estils de vida més saludables i han fet un taller de reciclatge aprofitant llaunes buides i pancartes en desús.

Tot i que les condicions climàtiques no han estat gaire favorables, al llarg de la setmana els participants també han pogut conèixer les localitzacions més conegudes de la ciutat: l’escultura “She Changes”, una instal·lació amb forma d’anèmona construïda amb materials que simulen les xarxes dels pescadors; la platja de la Matosinhos, famosa per la seva idoneïtat per practicar esports aquàtics com el surf; la fortalesa de Sant Francesc, un castell situat a la vora del mar; i el parc de la ciutat de Porto, un lloc ple de natura per sortir a passejar.

Els alumnes han pogut treballar els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides molt de prop analitzant les seves respectives escoles i ciutats i presentant propostes de millora per fer-les més sostenibles. A més, en grups internacionals han dissenyat logotips per ODS concrets i han fet una enquesta per conscienciar a la població.

En aquesta setmana han tingut temps de fer tot, fins i tot de fer turisme per la ciutat d’Oporto i visitar el mercat de Bolhao, la Rua Santa Catarina, l’estació de San Bento i la catedral d’Oporto, entre d’altres.

El projecte culminarà a finals de maig amb l’acollida a FEDAC Manresa dels estudiants lituans que van rebre als nostres alumnes el curs passat. En aquesta última mobilitat, es potenciarà la part més artística del projecte amb una instal·lació artística amb materials reciclats al pati de l’escola.

L’escola FEDAC Manresa està treballant amb col·laboració amb altres escoles europees en dos projectes internacionals més en una evident aposta perquè els seus alumnes visquin experiències d’aprenentatge multidisciplinàries i enriquidores, tenint sempre en compte el món globalitzat en el qual vivim.

Els projectes internacionals Erasmus+ potencien les habilitats lingüístiques dels alumnes a través del contacte amb estudiants d’altres països, ja que posen en relleu la importància de l’anglès com a llengua vehicular d’algunes matèries o de part d’elles. 

Durant tot el curs hem anat penjant totes les activitats i sortides que s’han anat realitzant en l’apartat de notícies que esteu llegint. Podeu consultar les pestanyes anteriors si voleu recopilar més informació o, si ho preferiu, consultar el blog de l’Erasmus.

CreaEscola Quality Certificate for Education Website